[...] chcesz zostać najlepszy, musisz jeść co dwie godziny, musisz zatankować swoje ciało. Kiedy mam dużo czasu, przygotowuję posiłki sam. Czasami myślę: Czy warto? Uwielbiam warzywa takie jak szpinak, awokado, brokuły. Ogólnie jem bardzo zdrowo, ale z powodu swojej wagi potrzebuję dużo węglowodanów, które szybko się wchłaniają. Przed treningiem [...]
[...] oraz częstotliwość wypróżnień. 2. Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem, jednak jeśli dieta jest uboga w produkty zbożowe, owoce i warzywa, może powstać jego niedobór. Możemy wyróżnić dwa rodzaje błonnika. Pierwszym z nich jest błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyny), a drugi to wersja nierozpuszczalna [...]
[...] dla niego problemem. Aktualnie spożywa od czterech do pięciu posiłków dziennie. Jego dieta zawiera głównie płatki owsiane, chude mięso mielone, makaron, steki, ziemniaki i warzywa. Shahlaei przyznał, że najtrudniej było mu zaakceptować fakt, że zrzucenie wago zajmie to sporo czasu. Ustalił sobie limit wagi, która może wynieść w jego przypadku [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
[...] i najważniejszą zasadą jest to, by nie łączyć antagonistycznych substancji np. ogórka z pomidorem, nie stanie nam się co prawda żadna krzywda, jeżeli połączymy, te dwa warzywa, jednakże pomidor nie dostarczy nam cennej witaminy C, która zostanie zablokowana przez askorbinazę z ogórków. Z tego powodu tak ważne jest, by poznać, chociaż część [...]
[...] kalorii dziennie. Codziennie kupuje świeże produkty, gotuje, waży i przyrządza posiłki. Co zawiera jego dieta? Ryż, soczewicę, ciecierzycę, nasiona, fasolę, świeże owoce i warzywa z lokalnego ekologicznego i wolnego od GMO warzywniaka. Do tego wegańskie koktajle proteinowe, kreatyna, multiwitamina, przeciwutleniacze, zioła, spirulina, chlorella [...]
Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety. Co warto [...]
Święta, spotkania rodzinne, wyjścia ze znajomymi, to wspaniałe okazje do wspólnego świętowania. Często połączone są również z większym wyborem niezwykle kuszących potraw. Kuszą one nie tylko z tego powodu, że zabierają zbyt dużo czasu, aby regularnie je przyrządzać, ale również dlatego, że są niezwykle smaczne. Jak minimalizować zatem skutki [...]
[...] na nasz mózg i zdrowie psychiczne. Wiele badań sugeruje, że na nasze zdrowie psychiczne rewelacyjnie wpływa dieta śródziemnomorska. Zawiera ona posiłki bogate w warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, owoce, produkty pełnoziarniste, z mniejszą ilością ryb, produktów mlecznych i drobiowych oraz z jak najmniejszą ilością czerwonego [...]
[...] pokarmowego przed nowotworami. Jednym z mechanizmów, za pośrednictwem którego dieta roślinna wspiera organizm, jest wysoki potencjał antyoksydacyjny produktów takich jak warzywa krzyżowe, czy owoce jagodowe i wielu innych, które zwyczajowo w dietach wegańskich pojawiają się w większych ilościach, niż w zwykłych. Kolejnym ważnym czynnikiem [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
Współcześnie Internet stał się znakomitym medium do dystrybuowania dezinformacji. Kiedyś był przeznaczony głównie dla naukowców, studentów, miłośników nowych technologii. Teraz trafił „pod strzechy”, dlatego mamy problem z wiarygodnością publikowanych danych. Oto kilka często powtarzanych teorii dotyczących odchudzania.
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
Jeden z najpopularniejszych mitów rozpowszechnianych w populacji brzmi: „wszystko powoduje raka”. Jest to rodzaj fatalistycznego podejścia: „rak jest nieunikniony, więc nie warto nic robić, bo i tak się nie uda”. Redukcja masy ciała W kohorcie 900 000 dorosłych, u których nie zdiagnozowano nowotworu złośliwego w momencie włączenia do obserwacji, [...]
Od zawsze wiemy, że osoba niewyspana jest markotna, zła, rozkojarzona i zwyczajnie nieobecna wśród nas. W tym artykule poruszymy kilka czynników, które pomogą Ci poprawić jakość snu bez wizyty u specjalistów. Sypialnia też jest ważna Warto przed pójściem spać zadbać o właściwą temperaturę w sypialni. Obowiązkową czynnością sprawdzi się tutaj [...]
[...] dawkach. Oczywiście poza tymi produktami powinno znaleźć się również mięso, ryby, wartościowe, nieprzetworzone węglowodany, a także orzechy, nasiona, oliwa z oliwek, warzywa, owoce. Powinniśmy starać się zapewnić naszym pociechom nie tylko odpowiednią dietę, ale także zadbać o dawkę ruchu każdego dnia. Nie można zapominać o tym, że [...]
[...] by przywrócić skórze prawidłową kondycję? Wśród składników mineralnych, które decydują o wyglądzie naszej skóry, znajduje się cynk. Znakomite źródła cynku to: kasze, warzywa strączkowe, owoce morze, jaja, drób oraz wołowina. Dla kondycji skóry cenne są witamina A i witamina E. Witamina A znajdująca się m.in. w: mleku, serze, żółtkach [...]
[...] choć FDA (Food and Drug Administration) zaleca spożycie 25 g błonnika. Nie jest to dużo, a i tak wiele osób ma z tym kłopot. Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Kwas foliowy Wysokie ciśnienie krwi może być szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży. Istnieje nawet pojęcie nadciśnienia [...]